Barion Pixel

Világszínvonalú szárítóberendezések Csehországból

A KATRES Ltd. Szárítási technológiával foglalkozik 1991 óta. Kínálatunk több mint 100 fajta, küldönböző kapacitású konvekciós szárítóberendezésből áll. E mellett teljesen egyedi a vevő speciális körülményeinek megfelelő berendezéseket is képesek gyártani.

A társaság dinamikus fejlődését a tapasztalt szakembergárda teszi lehetővé, akik a hidrothermius kezelés szakértői. Együttműködnek hazai és külföldi felhasználókkal és kutatókkal, így tudják követni a mesterséges fa szárítás területén felmerülő legújabb ismereteket és trendeket.

Megalakulása óta a vállalat több ezer szárító kamrát épített (Csehországan és más országokban egyarát), így vált rövid időn belül az egyik vezető faipari szárítóberendezés gyártójává. A kamrák kapacitása 4-től egészen az ipari méretű 240 m3-es tartományig terjed. Ezt a széles termékskálát egészítik ki az egyedileg épített szárítók, és hőkezelő (sterilizáló) berendezések, melyek kivitele összhangban van a csomagoló anyagokra vonatkozó nemzetközi szabvánnyal (ISPM 15). A minőséget ISO 9001: 2008 tanúsítvány is szavatolja, e mellett a KATRES a vonatkozó EU rendeleteknek megfelelően jogosult használni a jól ismert CE jelölést, sőt termékeik Oroszország és Ukrajna területén érvényes megfelelőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek.

 

KONVEKCIÓS SZÁRÍTÓK

Az összes KATRES szárítóberendezésre jellemző, hogy a tartó elemek, gerendák, tetőszerkezet első osztályú alumínium profilokból vagy rozsdamentes acélból készül. A tervezésnél és kivitelezésnél kiemelt figyelmet kap a szerkezeti tartósság (hó teher figyelembe vételével), így jobbal várható el hosszú élettartam. A szárítókamrák falrendszere megfelel a legszigorúbb kritériumoknak hőszigetelő képesség területén, ez nagyban hozzájárul a gazdaságos üzemeltetéshez. A levegő áramlását akár 1,6 méter átmérőjű axiálventilátorokkal biztosítják, melyek meghajtó motorja frekvenciaváltóval ellátott (ECO- Tronic) azaz fokozat nélkül állítható, így energia hatékony és precízen szabályozható. Minőségi végterméket szavatolnak a választható kisnyomású vagy nagynyomású párásító rendszerek. A szárítást ellenőrző és szabályozó rendszer (MK-420G) az előre programozott menetrendek mellett a felhaszáló egyéni igényei szerint is beállítható.

A szárítókamrák szerkezeti felépítésük tekintetében többféle kialakításban készülnek:

KAD széria: a leggazdaságosabb, “elöltöltős” felépítés. Ezek a 29-240 m3 közötti kapacitással rendelkező berendezések villástargoncával tölthetőek fel, alapáron egy oldalról, kérésre akár két oldalt kialakított kapuzaton keresztül.

 

KSR széria: ezek szárítókamrák gyorsan feltölthetők és üríthetők, hiszen szárító kamra mellett egy sín rendszer helyezkedik el, ezáltal kialakításból fakadó további előny, hogy levegő iránya merőleges a rakatolási iránnyal, amitől jobb a szárítás hatásfoka. Az ilyen típusú szárítók kapacitás tartománya 4-160 m3.

 

KAE széria: kompakt megoldás, kisebb kapacitás kereső felhasználók számára, mely ötvözi a fenti típusok előnyeit. Egyszerű telepítés és beüzemelés jellemzi, 14 m3 faanyag szárításra alkalmas. A ventillátor a  berendezés hátsó oldalán helyezkedik el, rakatokra merőleges levegőáramlást biztosítva. Vezérlése a puha és a kemény lombos faanyag szárítására optimalizált menetrendszerekkel is programozott valamint képes a csomagolóanyagokra vonatkozó szabványos sterilizálási ciklus “levezetésére” is.

 

GŐZÖLŐ KAMRÁK, PK SZÉRIA

Gőz és hő hatására módosíthatóak a faanyag kémiai, mechanikai és fizikai jellemzői, valamint színváltozás és fertőtlenítés is elérhető. Megfelelő technológiával és jól megtervezett folyamattal jelentősen növelhető a fűrészáru értéke. A KATRES direkt és indirekt típusú gőzölő berendezést is kínál, a normál kapacitású gőzölő kamrájuk 30 m3-es. Érdekesség, hogy a gyártónál akad példa a gőzölő berendezés nem faipari jellegű felhasználásra: egy prágai elektrotechnikai cégnél szigetelt kábeleket kezelnek ilyen berendezéssel.

 

KHT SZÉRIA- MAGAS HŐFOKÚ SZÁRÍTÓ KAMRÁK

Thermowood – napról napra népszerűbb, hiszen vegyszerek nélkül is tartós alapanyag. Ezek előállítása során egy viszonylag gyors, de magas hőmérsékletű (170-230 °C) technológiai kezeléssel faanyag mechanikai és fizikai tulajdonságai megváltoznak. Nagyobb szilárdságot, időjárás és kártevők elleni védelmet egységes és esztétikus sötérbarna színt érhetünk el a folyamattal, az ilyen jó tulajdonságokkal rendelkező termékért pedig méltán kérhet magasabb árat a gyártó. A kamra fontosabb elemei rozsdamentes acélból készülnek a tartósság érdekében, így ellenállnak a távozó savas anyagoknak is. A kapacitás 5-90 m3 lehet. A fűtés történhet gázzal, olajjal vagy villamos energiával.

 

ISPM15 HŐKEZELŐ KAMRA

A világ 77 országában elfogadott, szigorú ISPM 15 szabvány a csomagoló anyagok kezelésére vonatkozik Raklapok, ládák, konténerek és hordók gyártói egyaránt érintettek. A KATRES ISPM szárító kamrája kifejezetten erre a techonológiai feladatra lett kifejlesztve méghozzá úgy, hogy a sterilizálási folyamat a lehető legrövidebb idő alatt megtörténjen. A rendszer jellemzője a moduláris felépítés (egy egység 60m3-es). A berendezéshez tartozik egy egyszerűsített, speciálisan tervezett automatikus ellenőrző rendszer (MK 10), mely könnyen kezelhető.

 

KATRES KTD SZÁRÍTÓ ALAGUTAK

A KATRES nagy kapacitású szárító alagútjait elsősorban a legnagyobb ipari üzemekbe ajánlja. A berendezés működése folyamatos, az anyag (elsősorban forgács vagy farostlemez) egy áteresztő alagútban mozog, és így veszíti el a fölösleges nedvesség tartalmát. A maximális szárítási hőmérséklet 160 °C lehet a sebesség kb. 2-2,5 m/s, a fűtőközeg lehet víz vagy gőz, a kialakításnál kiemelt szerepet kap az energiatakarékosság. A szárító alagútak mindig az ügyfél igényeinek megfelelően, gondos tervezéssel, egyéni árajánlat alapján készülnek.

 

KATRES LTD SZÁRÍTÓ PÁLYÁK – FAFORGÁCS, FŰRÉSZPOR VALAMINT MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK SZÁRÍTÁSÁRA

A nedves fűrészpor tárolása problémás, ráadásul rövid idő alatt tönkre megy, érdektelen lesz, szárítani kell. A KATRES által kifejlesztett szőnyeges rendszerű szárítási technológia 1-12 tonna közötti kapacitással rendelhető. A változatos szárítási igények (mennyiség és minőség) miatt a gyártó minde igényre külön tervet és ajánlatot készít. A teljesen automatizált ellenőrző rendszer szabályozza a szállítószalag sebességét, a hőmérsékletet és méri, ellenőrzi a kimeneti nedvesség tartalmat.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír